luni, 23 noiembrie 2009

Gourmand (a), sau mai degraba, gourmet (a)...






Ma gandeam care e de fapt irezistibil pentru mine??? Tortul diplomat sau pestele... Hai fie! Sa aleg! Pestele. Imi place, mai ales gatit asa la gratar, dar imi place de morrr. Daca o buna perioada de timp am fost fan pastrav, dupa etapa "Grecia" de asta vara am devenit mare fan dorada! De fapt, foarte mult asta vara in Grecia mi-a placut caracatita. Mmmm, am "apa-n gura". Caracatita la gratar, servita cu putin sos, lamaie si ceapa rosie. Dar sa ma intorc la pestele meu. Acum, ca sa fiu sincera, pentru mine, irezistibila este orice masa buna. De data asta, am alcatuit urmatorul meniu de sambata: dorada la gratar, cartofi copti cu branza si sos de usturoi, salata verde si tort diplomat. Sa le luam pe rand.
Dorada la gratar: simplu. Cumperi dorada (in cazul nostru, 2 bucati de caciula, ca altfel nu ne saturam), o evisceram (din pacate n-am gasit gata eviscerata prin hypermarketurile noastre, dar ma rog, nu-i mare lucru). Eu o crestez de 2 ori pe fiecare parte, usor cu un cutit ascutit, presar sare, piper, boia prin interior si in exterior, si mujdei de usturoi, la fel prin interior si prin exterior. O las sa stea vreo 15 minute (daca nu ne e foame rau) si apoi o pun pe gratar. Se face destul de repede, cam 5 min pe fiecare parte. Hai 7. Se vede cand e gata.
Cartofi copti cu branza si sos de usturoi: cartofii ii spal bine si ii bag la cuptor (incins bine) sa se coaca. Ii las cam 40 de minute, la foc potrivit, intorcandu-i din cand in cand. Ultima data i-am lasat mai mult, mai precis pana cand a explodat unul dintre ei in cuptor :)Ideea e sa nu fie din aceia foarte mari pt ca se coc greu si salivezi pe langa aragaz degeaba. Intre timp fac amestecul de branza: eu folosesc branza proaspata de la Prodlacta, la cutie, dar banuiesc ca merge orice tip de branza gen Fagaras. O amestec cu marar, sare, sos de iaurt cu usturoi. Adica usturoi pisat, frecat putin cu o linguirta de ulei (mi-a spus medicul ca ii mai taie din aciditate si nu te arde la stomac si asa e) putina apa minerala si rastorn totul intr-o cutie de iaurt natural. Pun o parte peste branza sa fie un pic mai moale si restul il pastrez pt la masa. E bun si cu cartofii si cu pestele. Asamblarea: tai cartofii pe jumatate (in lung) ii sarez putin, pun amestecul de branza si deasupra cate o lingurita de sos de usturoi si gata. Yammy si aspectuosi.
Tort diplomat: 20 g gelatina, 5 oua, 1 cutie de compot cocteil de fructe exotice, 1/2 l lapte, 1 budinca de vanilie, 300 g zahar, 500 g frisca (eu pun Hulala), piscoturi.
Pun gelatina la inmuiat intr-o ceasca cu niste zeama de compot. Separ ouale, galbenusurile le frec cu zaharul. Prepar budinca dupa instructiunile de pe plic (gija mare sa amestecati continuu), adaug galbenusurile cu zahar tot pe foc mic amestecand continuu. Se da la o parte. Intre timp pun si o craticioara mica cu apa la fiert in care pun ceasca cu gelatina ca sa se dizolve la bain marie si cand s-a dizolvat complet o pun peste budinca de vanilie. Dau cratita jos de pe aragaz, eu o pun pe balcon pe gresie. Bat albusurile spuma si le pun peste crema din cratita amestecand cu o lingura de lemn incet sa se incorporeze. Apoi crema trebuie lasata la racit. Pe vremea asta daca o lasati pe balcon in 15 minute e rece. Intre timp bat frisca tare si cand crema e rece incorporez frisca peste ea. Cratita e bine sa o aveti pregatita: se tapeteaza cu folie alimentara de plastic usor umezita. E mai greu de manevrat, dar nu trebuie sa o puneti perfect. Ideea e ca din cateva bucati de folie sa acoperiti fundul si peretii cratitei si sa va ramana margini ca sa le intoarceti si deasupra. Pe fundul cratitei asez cat mai artistic fructe exotice din compot si apoi tapetez peretii cratitei cu piscoturi inmuiate f putin in fanta. Rastorn jumatate din crema. Apoi mai pun fructe din compot si restul de crema. Deasupra asez frumos iar piscoturi moi si trag capetele foliei peste, nu de alta dar sa nu prinda miros, sa nu cada ceva peste tort... A doua zi (neaparat a doua zi si nu mai devreme) dati la o parte marginile si rasturnati tortul pe platou dupa care se indeparteaza folia. Eu il rastorn asa: pun platoul ca un capac peste cratita cu tortul si, tinand de amandoua, le rastorn dintr-o miscare. Ramane cam asa cum il vedeti la mine in poza.
Nu stiu cat am explicat eu de bine, dar daca tenteaza pe cineva si e vreo nelamurire, raspund!

3 comentarii: