duminică, 29 noiembrie 2009

Targ de Craciun la Sibiu







Da. La Sibiu e targ de Craciun, dar eu n-am poze. Pentru ca am fost cu un week-end inainte. Nu fiindca n-as fi stiut cand incepe targul, ci pentru ca, atunci cand ceva mi se pare irezistibil, pai chiar asa ma comport... adica nu rezist. Si cand, intr-o vineri seara, sotul mi-a propus o plimbare pana la Sibiu a doua zi, normal ca am acceptat imediat. E adevarat, pentru mine Sibiul, Brasovul sunt destinatii de nerefuzat, dar, ca sa fiu sincera per total, trebuie sa recunosc ca orice plimbare, excursie, voiaj, pentru mine sunt irezistibile. Asa ca, intr-o buna dimineata de sambata, noiembrie, dar cald si frumos, am plecat din Curtea de Arges spre Sibiu. Valea Oltului, frumoasa cum o stim, nu prea aglomerata spre norocul nostru, poate ca ora era potrivita, in jur de 9.30-10.30 am trecut prin zona. Peisajelor splendide li s-a adaugat si o ceata ireala ce plutea deasupra soselei, a apei si padurilor si pe care nu m-am abtinut sa o imortalizez in cateva fotografii asa, din fuga masinii.
Sibiul si el, frumos, curat si linistit cum il stiti. Ne-am plimbat prin centru pret de vreo 2 ore intr-o atmosfera de asa de mare liniste si relaxare... Ma gandeam ca si centrul Pitestiului e frumos si curat, dar in 2 ore, nu se poate sa nu treaca pe langa tine o gascoteca de pustani smecheri pusi pe discutii aprinse, o doamna sau un domn foarte importanti vorbind la telefon foarte tare pt ca de... sunt persoane importante au chestii serioase de vorbit si multe alte exemple de proasta crestere. Nu vreau sa fac apologia sibienilor, ca banuiesc ca ii au si ei pe ai lor. Dar eu, de cate ori am fost, n-am intalnit decat atmosfera despre care va vorbeam. Pacat doar ca n-au deschis targul de Craciun cu o saptamana mai devreme. Un targ pentru care au fost amenajate casute frumoase din lemn pentru comercianti si nu corturile cu care suntem noi invatati la Pitesti. Ma rog, ceea ce se intampla la Pitesti cu diverse ocazii, mult mai usor poate fi catalogat drept balci. S-ar putea si mai bine, cum iata, la Sibiu s-a putut. Casutele din barne asezate frumos in Piata Mare trebuie sa fie fantastice seara. Am aflat ca targul a fost organizat cu sprijinul ambasadei Austriei. Deci, iata ca Johanis poate. Astept Pitestiul, dar sincer va spun, ca decat corturi de toate culorile din nou, mai bine sa nu mai fie deloc. Iar cine are chef de o plimbare si ajunge la Sibiu pana de Craciun sa ne arate si noua pozele. Eu sper ca v-am deschis pofta.

luni, 23 noiembrie 2009

Gourmand (a), sau mai degraba, gourmet (a)...






Ma gandeam care e de fapt irezistibil pentru mine??? Tortul diplomat sau pestele... Hai fie! Sa aleg! Pestele. Imi place, mai ales gatit asa la gratar, dar imi place de morrr. Daca o buna perioada de timp am fost fan pastrav, dupa etapa "Grecia" de asta vara am devenit mare fan dorada! De fapt, foarte mult asta vara in Grecia mi-a placut caracatita. Mmmm, am "apa-n gura". Caracatita la gratar, servita cu putin sos, lamaie si ceapa rosie. Dar sa ma intorc la pestele meu. Acum, ca sa fiu sincera, pentru mine, irezistibila este orice masa buna. De data asta, am alcatuit urmatorul meniu de sambata: dorada la gratar, cartofi copti cu branza si sos de usturoi, salata verde si tort diplomat. Sa le luam pe rand.
Dorada la gratar: simplu. Cumperi dorada (in cazul nostru, 2 bucati de caciula, ca altfel nu ne saturam), o evisceram (din pacate n-am gasit gata eviscerata prin hypermarketurile noastre, dar ma rog, nu-i mare lucru). Eu o crestez de 2 ori pe fiecare parte, usor cu un cutit ascutit, presar sare, piper, boia prin interior si in exterior, si mujdei de usturoi, la fel prin interior si prin exterior. O las sa stea vreo 15 minute (daca nu ne e foame rau) si apoi o pun pe gratar. Se face destul de repede, cam 5 min pe fiecare parte. Hai 7. Se vede cand e gata.
Cartofi copti cu branza si sos de usturoi: cartofii ii spal bine si ii bag la cuptor (incins bine) sa se coaca. Ii las cam 40 de minute, la foc potrivit, intorcandu-i din cand in cand. Ultima data i-am lasat mai mult, mai precis pana cand a explodat unul dintre ei in cuptor :)Ideea e sa nu fie din aceia foarte mari pt ca se coc greu si salivezi pe langa aragaz degeaba. Intre timp fac amestecul de branza: eu folosesc branza proaspata de la Prodlacta, la cutie, dar banuiesc ca merge orice tip de branza gen Fagaras. O amestec cu marar, sare, sos de iaurt cu usturoi. Adica usturoi pisat, frecat putin cu o linguirta de ulei (mi-a spus medicul ca ii mai taie din aciditate si nu te arde la stomac si asa e) putina apa minerala si rastorn totul intr-o cutie de iaurt natural. Pun o parte peste branza sa fie un pic mai moale si restul il pastrez pt la masa. E bun si cu cartofii si cu pestele. Asamblarea: tai cartofii pe jumatate (in lung) ii sarez putin, pun amestecul de branza si deasupra cate o lingurita de sos de usturoi si gata. Yammy si aspectuosi.
Tort diplomat: 20 g gelatina, 5 oua, 1 cutie de compot cocteil de fructe exotice, 1/2 l lapte, 1 budinca de vanilie, 300 g zahar, 500 g frisca (eu pun Hulala), piscoturi.
Pun gelatina la inmuiat intr-o ceasca cu niste zeama de compot. Separ ouale, galbenusurile le frec cu zaharul. Prepar budinca dupa instructiunile de pe plic (gija mare sa amestecati continuu), adaug galbenusurile cu zahar tot pe foc mic amestecand continuu. Se da la o parte. Intre timp pun si o craticioara mica cu apa la fiert in care pun ceasca cu gelatina ca sa se dizolve la bain marie si cand s-a dizolvat complet o pun peste budinca de vanilie. Dau cratita jos de pe aragaz, eu o pun pe balcon pe gresie. Bat albusurile spuma si le pun peste crema din cratita amestecand cu o lingura de lemn incet sa se incorporeze. Apoi crema trebuie lasata la racit. Pe vremea asta daca o lasati pe balcon in 15 minute e rece. Intre timp bat frisca tare si cand crema e rece incorporez frisca peste ea. Cratita e bine sa o aveti pregatita: se tapeteaza cu folie alimentara de plastic usor umezita. E mai greu de manevrat, dar nu trebuie sa o puneti perfect. Ideea e ca din cateva bucati de folie sa acoperiti fundul si peretii cratitei si sa va ramana margini ca sa le intoarceti si deasupra. Pe fundul cratitei asez cat mai artistic fructe exotice din compot si apoi tapetez peretii cratitei cu piscoturi inmuiate f putin in fanta. Rastorn jumatate din crema. Apoi mai pun fructe din compot si restul de crema. Deasupra asez frumos iar piscoturi moi si trag capetele foliei peste, nu de alta dar sa nu prinda miros, sa nu cada ceva peste tort... A doua zi (neaparat a doua zi si nu mai devreme) dati la o parte marginile si rasturnati tortul pe platou dupa care se indeparteaza folia. Eu il rastorn asa: pun platoul ca un capac peste cratita cu tortul si, tinand de amandoua, le rastorn dintr-o miscare. Ramane cam asa cum il vedeti la mine in poza.
Nu stiu cat am explicat eu de bine, dar daca tenteaza pe cineva si e vreo nelamurire, raspund!

sâmbătă, 21 noiembrie 2009

Waterland, Salonic






Am zis ca ar fi cazul sa continui cu parcurile de distractii. Se pare ca-mi sta capul doar la distractie, cand uite, tara se chinuie sa-si aleaga presedinte. Pai, ma gandesc eu, daca n-as profita de toate cele bune cate mi se ofera, sau altfel spus, de toate oportunitatile de a ma detasa, cum altfel as putea sa le suport? Cum pe cine sa suport? Pe cele ce ni le fac alesii. Ptiu! Puschea pe limba! Si iar ma duc sa votez. Si peste 5 ani iar ma voi stradui sa-mi aduc aminte: "de ce l-am votat eu pe asta???".
Dar sa revin la chestiile placute si irezistibileeee!!! Parcurile de distractii! Eu, deocamdata pe acestea 2 le-am vazut: Disneyland Paris, despre care am scris si cel pe care il vedeti in aceste poze, Waterland Salonic. Trebuie sa recunosc ca daca la Disneyland m-am dat in toate comediile, in cele mai abrupte si mai suspendate, mai incolacite si mai vitezomane trenulete, ei bine, la Waterland lucrurile pt mine n-au fost tocmai roz. Dar parcul e frumos, e mare, pretul biletului de intrare e mai mult decat acceptabil, nu iti cotrobaie nimeni prin geanta (ca la cel din Mamaia) ca sa nu cumva sa intri cu ceva apa sau mancare.N-are nimeni nicio treaba cu tine: vrei sa mananci sa bei ceva de la terasele lor, bine, vrei sa bei si sa mananci de la tine din rucsac, la fel de bine. Dar sa va spun de ce n-au fost lucrurile in ordine pt mine: am avut ghinionul ca in prima smecherie pe care am incercat-o sa ma lovesc din cauza unui pusti care s-a oprit pe traseu. In toate celelalte m-am cam dat apoi cu teama, iar pe unele nici nu le-am incercat. Dar data viitoareeee... Pai daca le-a incercat nepoata mea de 11 ani... Si inca de cate 10 ori pe fiecare!
Multi dintre voi, cei care ati fost in Grecia la mare, probabil ati fost in parc. Cum fac o pasiune din a citi tot ce gasesc pe net despre locurile pe care urmeaza sa le vizitez, inainte de a pleca in Grecia am citit cateva pareri negative despre acest Waterland. Spuneau unii ca nu merita, ca nu e prea mare lucru, ca doua, trei tobogane.Dar... cand vii din Romania si singurul tau loc de joaca in copilarie era compus din: 2 leagane (rupte in cea mai mare parte a timpului), o tiribomba (neunsa si deci greu functionala) si un tobogan care in cativa ani "ti-a ramas mic", cum ai putea sa nu apreciezi un parc acvatic??? Asa mic cum e cel din Salonic, in comparatie probabil cu cel din Barcelona. Asa niste vorbe potrivite are folclorul nostru pentru toti romanii... Pentru cei despre care va spuneam mai sus, cea mai potrivita ar fi: "s-a vazut tiganul imparat". Si as continua eu: "in imaginatia lui". Pentru cei care n-ati ajuns inca dar aveti in plan sa ajungeti in Grecia la mare (ceea ce va sfatuiesc!!!) daca nimeriti pe langa Salonic (noi am stat la vreo 70 de km distanta) mergeti la Waterland pentru o zi. Merita! Si neaparat incercati toate comediile... nu ca mine.

vineri, 20 noiembrie 2009

Disneyland,





Waterpark, Waterland, Parc Acvatic si orice Parc de distractii in general, mi se pare irezistibil.Imi place sa calatoresc. Cat de facil suna. E ca in cv-urile proaste unde sunt trecute la hobby-uri: "lectura si calatoriile". Desigur prin lectura respectivii si mai ales respectivele, inteleg cel mult lectura indicatoarelor cu numele localitatilor pe unde trec, iar in cazul calatoriilor cu avionul, ma gandesc ca maximum de lectura poate fi biletul de pe care sa extraga cu succes numarul locului. HM, eu lupul moroalist. Sau cum mi-ar zice un amic: "bine ca esti tu desteapta". Mai bine ma intorc la ce gasesc eu irezistibil astazi: parcurile de distractii. Am fost acum 2 ani la Paris cu doua cupluri prietene. Ne-am dus la Disneyland, dar unul dintre cupluri n-a vrut sa mearga. Eu nu i-am inteles si nu ii inteleg nici acum. Puteti sa-mi dati voi oricate motive. Oamenii nu mai iesisera din tara, nu se duc la Paris in fiecare an. Am ajuns acolo si parcul de distractii era la 47 de euro distanta si la 35 de minute de mers cu metroul. Pana la urma au dreptate cei care spun ca ai varsta pe care o simti. Si o si arati, in consecinta. Le spun tuturor celor pe care ii cunosc si care au copii sa mearga cu ei la Disneyland. Ma gandesc ce poate fi pe capul unui copil care ajunge colo, daca noi am fost cum am fost. Preturile nu-s deloc asa de mari cum poate ar crede unii. Urmariti site-ul lor, au tot timpul oferte speciale. Acum si pe site-ul celor de la Blue-Air gasiti ceva oferte speciale pt Disneyland: copiii au cazarea gratuita si vizitarea parcului de asemenea.